ДЕЙНОСТТА НА КЛУБ НЕПТУН


ОРГАНИЗИРАМЕ СЛЕДНИТЕ ДЕЙНОСТИ:
 • Начално обучение по плуване с плавници, маска и шнорхел (шнорхелинг)
 • По свободно гмуркане с плавници, маска и шнорхел (скин дайвинг)
 • Водолазни курсове за начинаещи за ниво "Вододлаз-любител" – CMAS*
 • Водолазни курсове за напреднали – CMAS**
 • Водолазни курсове за водачи на групи – CMAS***
 • Nitrox курсове
 • Advanced Nitrox курсове
 • Technical Diver курсове
 • Trimix курсове
 • Теория на водолазното дело
 • Инструкторски курсове
 • Подводни разходки
 • Подводна фотография и видеозаснемане
 • Провеждане на лекции и семинари във връзка с историята на водолазното дело у нас и по света и съвременните тенденции за неговото развитие
 • Съвместна дейност с други водолазни организации

     На успешно завършилите курсове за водолаз-любител и повишилите водолазната си квалификация се издава леководолазна карта от ПК"Нептун" - Пловдив и международен сертификат по CMAS.

     При нас ще получите максимално задълбочена подготовка по време на учебния процес гарантирана от традициите и многогодишната дейност на клуба. Разполагаме с възможности за използване на мутлимедийни материали по време на теоретичната подготовка. Имаме и богата научна библиотека на водолазна и морска тематика. Инструкторският ни състав се състои от хора с доказан опит във водолазното дело не само в учебната, но и в аварийно-спасителната ни практика натрупан в продължение на десетилетия, както и от нови и амбициозни кадри с иновативно мислене.Какво включва курсът в клуб ‘Нептун’?

     Ние подготвяме водолазите съобразно традициите на българската федерация по подводна дейност. В класическото обучение са добавени съвременните тенденции на развитие на големите водолазни организации – СМАS и BSAC. Подготовката за любители включва минимум 8 водолазни спускания. От тях има едно дълбочинно на 25 метра, като половината от спусканията са на дълбочина под 10 метра. Задължителен елемент е отличното усвояване на плуването с комплект номер 1(плавници маска и шнорхел). За целта се провеждат следобедни занятия по свободно гмуркане. При успешното завършване на курса курсистите получават звание ‘водолаз-любител’ и международен сертификат по CMAS. Провеждаме и курсове за първоначална водолазна подготовка – предимно за децата, както и за хора, които нямат възможност да посетят пълния ни курс, но желаят да опитат да се гмуркат. Предвидена е и програма за плуване с плавници и свободно гмуркане.

     За тези, които желаят да продължат развитието си в подводния спорт провеждаме и курсове за повишаване на водолазната квалификация – за напреднали водолази и водачи на водолазни групи. В тях се включват умения за подводна навигация и ориентация, водене на водолазна група под вода, дълбочинни спускания, нощни гмуркания, усъвършенстване на плувната подготовка, аварийно-спасителни действия, спускания при понижена видимост и т.н.

     С какво се отличават курсовете ни от останалите? По време на курсовете в клуб Нептун сигурността на курсистите е издигната в абсолютен приоритет. За нея се грижат освен инструкторите, също така и осигурителите под и над вода.

     Провеждането на водолазни лагери в този дух е концепция наследена от съществувалата десетилетия наред у нас структура на ДОСО (доброволна организация за съдействие на отбраната). По този начин се получава една благоприятна среда за общуване между хора със съвсем различен социален статус и професионална сфера на дейност, обединени от обща страст - морето. Голяма част от завършилите курса при нас остават трайно свързани с клуб ‘Нептун’ и за в бъдеще. Причината е проста – нашaта движеща сила е ентусиазмът и любовта към подводния свят, а главната цел – популяризирането му сред всички, които имат желание да се докоснат до него...

Подводна сигнализация