ПОДВОДЕН ПАМЕТНИК

 

Идеята за подводен паметник възниква около 1995 г.
Конкретни действия за реализирането и бяха предприети през 2005г. Тогава на годишното организационно събрание на подводен клуб ‘Нептун’- Пловдив постъпи конкретно предложение, което бе гласувано и прието.
Първоначалната сума за започване на работата бе предоставена от Коста Чотов. Цялостният проект и реализацията бяха ръководени от Лъчезар Ангелов като всички последвали допълнителни разходи свързани със завършване на паметника бяха изцяло поети от него.

Монтажът на 400 килограмовият железен паметник бе осъществен от членовете на клуба.
Той е издигнат в памет на всички напуснали редиците ни водолази. Представлява железен кръст с височина 1.5м монтиран върху фундамент на дълбочина 8м. ‘В памет на загиналите водолази’ – както гласи надписът в основата на кръста.
Мястото му е в акваторията на град Царево – в близост до църквата Света Богородица с координати N 42 09’53,7’’ E 027 51’44,7’’. В последвалите години над него бе поставен и буй даващ възможност на всеки гмуркач да изрази своята почит към колегите от цялата страна, които вече не са сред нас.

През 2016г. старата конструкция на паметника бе заменена с нова, която бе изработена и монтирана от членове на клуба, а финансовото обезпечаване бе поето от сдружението.

 

 

Подводна сигнализация